با کیفیت ترین کودهای گوگردی
مدت زمان مطالعه : حدود2 دقیقه
گردآورنده : واحد تحقیق و توسعه سازمان تامین نهاده
کودهای گوگردی به چندین شکل شیمیایی در دسترس هستند که متداولترین آنها سولفات و گوگرد معدنی است. فرم سولفات برای گیاه به راحتی در دسترس و قابل جذب است، اما سولفات در خاکهای تقریباً خنثی و قلیایی بسیار متحرک و مستعد تلفات و شستشو است، در مقابل، گوگرد معدنی برای گیاه قابل جذب نیست و ابتدا باید به سولفات اکسید شود.
انواع گوگرد
گوگرد به شکلهای مختلفی در دسترس کشاورزان قرار میگیرد که برخی از انواع اصلی در ادامه شرح داده میشوند.
گوگرد معدنی
این نوع گوگرد مستقیماً از معدن استخراج شده و در اختیار کشاورز قرار میگیرد. این گوگردها ممکن است حاوی عناصر سمی مثل آلومینیوم باشند.
گوگرد پالایشگاهی
مقدار زیادی از گوگرد مصرفی از منابع گاز و نفت تأمین میشود و با فرآوری که بر روی آنها انجام میگیرد به خالصترین حالت ممکن یعنی ۹۹ درصد میرسند.
این نوع گوگردها در پالایشگاه پس از تولید و فرآوری، بستهبندی شده و به بازار عرضه میشوند.
گوگرد پاستیلی و یا گرانوله
گوگردهای پاستیلی و گرانوله همان گوگردهای پالایشگاهی هستند ولی برای مصرف آسانتر آنها را به شکل های مختلف گرانوله و پاستیلی فرآوری میکنند.
گوگرد مایع
از این محصول میتوان به عنوان کود گوگرد کشاورزی برای تغذیه گیاهان در داخل خاک استفاده نمود؛ اما باید توجه داشت که گوگرد مایع برای اصلاح ساختمان خاک کارایی چندانی ندارد.
نقش گوگرد در اصلاح و بهبود وضعیت خاکهای آهکی
عوامل اصلی و محدود کننده در خاک های آهکی، کربنات های آزاد کلسیم و منیزیم هستند که در اکثر نقاط ایران به خاطر بارندگی کم، به وفور در خاک ها تجمع یافته و به خاطر کمبود مواد آلی و pH بالای خاک، قابل انحلال نیستند و در نتیجه باعث کاهش جذب عناصر کم مصرفی همچون روی و آهن میگردند همچنین فسفر نیز در این خاک ها برای گیاهان قابل جذب نیست.
موادی مثل گوگرد، گچ اسیدسولفوریک میتوانند برای کاهش اسیدیته و اصلاح خاک های آهکی مورد استفاده قرار گیرند، در بین این مواد، گوگرد به خاطر کارایی مناسب و در دسترس بودن آن خصوصاً در کشور ما (به خاطر امکان تولید آن از طریق مواد نفتی)، بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد.
عملکرد گوگرد پس از ورود به خاک
گوگرد پس از اضافه شدن به خاک، به طور مستقیم نمیتواند باعث اسیدی شدن خاک و افزایش جذب مواد غذایی توسط گیاهان شود بلکه باید ابتدا گوگرد اکسید شده و اسید سولفوریک تولید شود تا اسید تولید شده بتواند pH خاک را به خوبی کاهش دهد.
اکسیداسیون گوگرد
گوگرد به طور معمول توسط باکتری های جنس تیوباسیلوس (Thiobacilus) و طیف گسترده ای از باکتری های هتروتروف و قارچ ها در خاک، اکسید میشود، در نتیجه برای اکسیداسیون بیولوژیکی گوگرد لازم است که خاک غنی از این باکتری ها باشد تا بتوانند اکسیداسیون گوگرد را تسریع نموده و علاوه بر تولید سولفات که در تغذیه گیاهان نقش به سزایی دارد، میزان اسیدیته خاک (خصوصاً در اطراف ریشه گیاهان) را کاهش داده و در نتیجه جذب عناصر غذایی ارزشمندی مثل فسفر، روی، آهن و بسیاری از مواد غذایی کم مصرف را به وسیله ریشه ها افزایش دهند.
اکسیداسیون تحت تأثیر موارد زیر است:
- حضور میکروارگانیسم های قادر به اکسیداسیون گوگرد
- وجود سطح مؤثری از ذرات گوگرد
- دمای مناسب خاک
- پتانسیل مناسب آب خاک
- تهویه مناسب خاک
گوگرد بیش از حد ممکن است روی رشد گیاه تأثیر منفی داشته باشد، با این حال، گیاهان ممکن است با شرایط سازگار شده و با تجمع گوگرد به عنوان سولفات در واکوئل یا از بین بردن گوگرد مازاد با ترشح آن از طریق غدد نمکی موجود در بافت های خود (مثل هالوفیت ها) یا انتشار، با بیشبود گوگرد مقابله کنند.
در خاک هایی با زهکشی ضعیف و غرقاب (به عنوان مثال شالیزارهای برنج)، سطح دائمی یا موقتی فیتوتوکسیک H۲S محلول در ریزوسفر ممکن است باعث آسیب رسیدن به محصول شود.
نقش گوگرد در کیفیت غذا
تغذیه مناسب محصولات کشاورزی با گوگرد به دلیل نقش اساسی گوگرد در سنتز اسیدهای آمینه، پروتئین ها و برخی متابولیت های ثانویه، در اغلب موارد تأثیرات متنوع و چشمگیری بر کیفیت محصول دارد.
به طور کلی، کمبود گوگرد باعث کاهش سنتز پروتئین های ذخیره ای غنی از گوگرد میشود، اما سنتز پروتئین هایی که از نظر گوگرد فقیر هستند را افزایش میدهد، در نتیجه، کمبود گوگرد در محصولاتی مثل حبوبات باعث کاهش ارزش غذایی بذرها میشود.
مطالعات زیادی در اروپا و استرالیا نشان داده اند که میزان کاربرد گوگرد در تولید گندم تأثیر زیادی بر ترکیب پروتئین های گلوتن، خصوصیات خمیر و عملکرد نهایی برای تولید نان دارد و به طور کلی، افزایش غلظت گوگرد در دانه گندم با افزایش قابلیت ورآمدن خمیر و حجم گیری نان همراه است در نتیجه واضح است که تأمین گوگرد کافی در گندم برای تولید نان با کیفیت، مهم و ضروری است.
بر اساس آزمایش های انجام شده، در صورت کمبود گوگرد، میزان ماده آکریل آمید که دارای اثرات منفی بر سیستم اعصاب و تولید مثلی انسان و احتمالاً سرطان زا است، ۵ تا ۱۰ برابر افزایش خواهد یافت.
چند نکته قابل توجه در تغذیه حیوانات
- استفاده از مواد غذایی با نسبت کمتر از ۱۵ به ۱ (نیتروژن به گوگرد)، برای تغذیه حیوانات مفید است.
- گوسفندان به خاطر تولید پشم نسبت به گاوها، حساسیت بیشتری به کمبود گوگرد دارند.
- گوگرد بیش از حد در علوفه، ممکن است با تشکیل ترکیبات تیومولیبدات در شکمبه که با اتصال به مس، آن را برای حیوان غیرقابل دسترس میکنند، باعث کمبود مس در گاو شود.
- همچنین گوگرد میتواند باعث کاهش جذب سلنیوم شود که این کمبود را میتوان با افزودن مکمل سلنیوم به خوراک دام یا با افزودن سلنیوم در کودها جبران نمود.
برای خرید این محصول از سازمان تامین نهاده ایران می توانید با کارشناسان ما برای نحوه استفاده درست از محصول مشاوره بگیرید فقط کافیست از اینجا ارتباط برقرار کنید یا به سایت تامین نهاده ایران به ادرس taminnahade.com مراجعه نمایید.