شگفت انگیزترین فواید گوگرد مایع
مدت زمان مطالعه : حدود 2 دقیقه
گرداورنده : واحد تحقیق و توسعه سازمان تامین نهاده
بدون تامین کردن گوگرد موردنیاز جانداران و گیاهان ، ادامه حیات غیر ممکن است. گوگرد یک عنصر مغذی ثانویه محسوب می شود و استفاده از آن برای کشاورزی ، از دو جهت حائز اهمیت است:
1- فعال کننده آنزیمی است که گیاه برای القای نیتروژن لازم دارد.
2- عنصر پیش ساز برای سنتز پروتئین می باشد. اکثر خاک های کم گوگرد معمولاً دارای مواد آلی کمی هستند، بافت درشتی دارند و احتمالاً دارای pH بالایی هستند. به همین علت ضروری است که در بازه زمانی رشد گیاه, گوگرد به میزان کافی در اختیار گیاه قرار یگیرد.
گوگرد در طبیعت در قالب طیف گسترده از مواد (برای مثال بصورت کاهیده در محلولها یا گازها با نام H2S یا بصورت عنصری S) بیابید. نوع متفاوتی از ترکیبات آلی پیچیده و آنزیمها وجود دارند که در آنها نیز مقدار قابل توجه از گوگرد را میتوانید پیدا کنید. درواقع بسیاری از آنزیمهای مفید برای موجودات زنده از گوگرد بوجود می آیند. گوگرد عنصری S در صنایع مختلفی کاربرد دارد که یکی آنها صنایع کشاورزی است.
آمینواسیدهایی که حاوی گوگرد S هستند جز حیاتی در تشکیل پروتئین ها محسوب میگردند. موجودات بالادستی مانند حیوانات گیاه خوار به این نوع آمینواسیدها که تنها در گیاهان تشکیل میگردد نیاز مبرم دارند.
گوگرد مایع چیست؟
گوگرد مایع یک محصول بسیار غلیظ است که از تیوسولفات آمونیوم مشتق شده و حاوی نیتروژن قابل توجهی نیز می باشد. گوگرد مایع 100٪ محلول در آب است و از طریق تغذیه برگی بلافاصله در اختیار گیاه قرار می گیرد. از طریق آنالیز بافت برگ و بازرسی چشمی می توان به کمبود گوگرد در گیاه پی برد و با استفاده از کود گوگرد مایع آن را اصلاح کرد. از علائم کمبود گوگرد می توان به توقف رشد گیاه ، رنگ پریدگی رگبرگ ها و زرد شدن برگ های جوان تر در حالی که برگهای پیر سبز باقی می مانند ، اشاره کرد.در زمان استعمال کود گوگرد مایع بر گیاه باید مراقب بود که بیش از حد استفاده نشود زیرا مقدار زیاد باعث سوختگی گیاه می شود.
فواید گوگرد مایع در کشاورزی
- گوگرد یکی از 17 ماده مغذی ضروری گیاه است. این ماده بدون استثنا برای رشد و نمو همه محصولات کشاورزی ضروری است. از فواید گوگرد مایع در کشاورزی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- افزایش تولید پروتئین ,گوگرد در ساختار سه اسید آمینه شامل 1-سیستئین 2- سیستین 3- متیونین حضور دارد که دارای نقش مهم در ارزش غذایی گیاهان زراعی هستند و از واحدهای سازنده پروتئین به شمار می آیند. حدود 90٪ گوگرد در گیاه در این اسیدهای آمینه وجود دارد.
- کمک به تشکیل کلروفیل در گیاه که به گیاه امکان فتوسنتز می دهد و گیاهان از این طریق قادر به تولید نشاسته ، قند، روغن ، چربی ، ویتامین و سایر ترکیبات می شوند.
- تشکیل روغن, به این علت استفاده از گوگرد مایع در کشت دانه های روغنی(کانولا, ذرت و…) بسیار حائز اهمیت می باشد.
- فعال سازی آنزیم ها ، که به واکنش های بیوشیمیایی گیاه کمک می کند.
- قارچ کش بسیار قوی و از بین برنده حشرات که در نتیجه از ابتلا و انتشار بیماری در گیاهان پیشگیری می کند.
- استفاده از گوگرد مایع در کشاورزی باعث افزایش بازدهی شده و کیفیت محصول را بهبود می بخشد ، هر دو این عوامل بر قیمتی که کشاورز در بازار برای محصول خود تعیین می کند, تاثیرگذار است.
با اشاره به کیفیت محصول ، گوگرد مایع درصد پروتئین و روغن را در دانه ها افزایش می دهد ، در نتیجه ی افزایش پروتئین کیفیت آرد حاصل از غلات برای پخت محصولات نانوایی نیز بهبود می یابد ، افزایش ارزش غذایی علوفه برای تغذیه دام از دیگر فواید گوگرد مایع در کشاورزی می باشد.
دلایل نیاز به استفاده از کود گوگرد مایع
با توجه به کاهش انتشار گوگرد در دنیا و قوانین محیط زیستی و جهت گیری کارخانجات در تغییر روش تولید به سمت انتشار کمتر گوگرد، کاهش روزافزون گوگرد موجود در خاک را شاهد هستیم. بنابراین استفاده از کودهای گوگرد دار مانند گوگرد مایع باید در برنامه کود دهی تمامی کشاورزان عزیز قرار گیرد. زیرا همانطور که پیش ازین هم گفتیم، گوگرد، چهارمین عنصر مورد نیاز گیاهان محسوب میشود. از نظر اهمیت برای گیاهان تفاوتی با عناصر اصلی ندارد تنها تفاوت آن در میزان و مقدار مورد نیاز آنهاست که موجب شده در درجه چهارم پس از نیتروژن، فسفر و پتاسیم قرار گیرد.